Înainte de a pregăti acest tort
am fost sceptică , deoarece am fost obișnuită să folosesc morcovul doar în supe
, ciorbe , aperitive , salate .
De pe wikipedia , am aflat că morcovii se
foloseau în prăjituri încă din epoca
medievală , datorită conținutului mare de zahăr(cu excepția sfeclei de zahăr).
Originile
acestei prăjituri cu morcovi este foarte
controversată . Cele mai vechi reţete de prăjituri cu morcovi datează din 1892 , descoperite într-o carte de menaj a Școlii de
Kaiseraugst (Canton of Vaud Argau, Elveția) . În Elveția , este cea mai populară
prăjitură mai ales cu ocazia zilelor de naștere ale copiilor. În 2011, potrivit unui sondaj
radio prăjitura cu morcovi a fost votată în Anglia ca prăjitura
favorită.
Este un tort simplu de făcut , dar cu un gust
special. Blatul cu aroma de scorțișoară se combină într-o armonie perfectă cu
savoarea siropului de portocală si gustul unic al ciocolatei . Rețeta nu este totuși indicată celor care doresc
să scape de kg depuse după sărbători . (sursa http://divainbucatarie.ro/)
·
INGREDIENTE:
·
Pentru blat:
4 ouă
120 g zahăr brun
120 g faină
1 linguriță praf de copt
15 g cacao neagră
150 g morcovi rași
50 g nucă măcinată
1 praf de scorțișoară
2 linguri ulei floarea soarelui
1/4 linguriță esență de vanilie
4 ouă
120 g zahăr brun
120 g faină
1 linguriță praf de copt
15 g cacao neagră
150 g morcovi rași
50 g nucă măcinată
1 praf de scorțișoară
2 linguri ulei floarea soarelui
1/4 linguriță esență de vanilie
·
Pentru crema:
300 g crema de branza – eu am pus brânză dietetică
150 g zahăr brun
175 g ciocolată topită
300 g crema de branza – eu am pus brânză dietetică
150 g zahăr brun
175 g ciocolată topită
·
Pentru sirop:
50 ml apa
50 ml suc de portocale
1 praf scorțișoară
30 g zahar
50 ml apa
50 ml suc de portocale
1 praf scorțișoară
30 g zahar
·
PREPARARE:
·
Pentru prepararea blatului am amestecat ouăle cu zaharul într-un vas pe
care îl punem apoi la bain-marie . Continuăm să amestecăm cu mixerul, ținând
vasul pe foc (la bain-marie) timp de 10 minute , până începe să se îngroașe
puțin . Îl luăm de pe foc , lăsăm să se răcească puțin apoi adaugăm pe rând
nucile, uleiul , cacao , scorțișoara , esența de vanilie , amestecând după fiecare
ingredient în parte , până se omogenizează , iar la final făina amestecată cu
praful de copt în prealabil .
Turnăm aluatul într-o formă de tort cu pereți detașabili și tapetată cu
hârtie de copt . Coacem blatul în cuptorul pe gaz la foc mediu până trece
testul scobitorii , apoi îl scoatem și îl
lăsăm să se răcească pe un grilaj . Cât timp se răcește pregătim crema:
amestecăm crema de brânză cu zahărul și esența de vanilie , apoi cu ciocolata
topita (la bain-marie) Amândouă trebuie să aibă aceeași temperatură . Pregătim
siropul fierbând ingredientele , apoi îl lăsăm să se răcească . Tăiem blatul de
tort pe jumătate , îl însiropăm , apoi punem jumătate din cremă pe blatul de jos .
·
În siropăm și a doua jumătate de blat , o punem peste cremă , apoi acoperim
tortul cu restul de cremă . Pe margine am decorat
cu nucă.
·
Îl lăsăm la rece minim 2 ore.
Tort cu morcovi
Reviewed by Aura Popa
on
14:55
Rating:
Niciun comentariu: